Skip to content

1. Mat jag gillar respektive ogillar

Då var det dags för inlägg nr 1 på ämneslistan, och det ska handla om mat. Start with something you know liksom.

Jag kan givetvis inte lista all mat jag gillar, om någon nu förväntade sig det, utan vi får ta det som gillas mest helt enkelt. Det första jag kommer att tänka på är potatis. Denna fantastiska knöl som kan varieras i oändlighet och där samtliga variationer dessutom är goda? Kokt potatis – gott. Klyftpotatis – gott. Potatismos, bakpotatis, chips, pommes frittes, hasselbackpotatis, potatissallad, potatisgratäng – gott! Lägg till att den typ alltid är närproducerad samt billig så kan man undra varför man ens skulle äta något annat? För att sammanfatta; potatis äger. Något annat som äger är sås, och där inkluderas faktiskt de flesta såser. Givetvis finns det några få som borde skämmas för att kalla sig sås (romsås till exempel), men överlag så kan sås sällan gå fel. Med sås gäller även devisen ju mer desto bättre. Det är dessutom det yttersta komplementet till potatis.

Vad mer, vad mer? Lök har vi förstås, företrädesvis rödlök, gul lök och vitlök. Blir omedelbart skeptisk när en maträtt saknar någon av dessa på ingredienslistan. Vad kan det möjligtvis bli om det inte innehåller lök?? Obs, retorisk fråga. Sen har vi förstås ost, en kommer ju inte från ostrikets hjärta för intet. Ost gör allting bättre, om det så är herrgårdsost på en limpmacka, färskost på ett kex eller fetaost i en sallad. Börjar förövrigt känna att jag drar iväg textmässigt så resten av god mat/maträtter får kort presenteras nedan;
Broccoli, tacos (honungsmelon är obligatoriskt till), allehanda thai/indisk mat, spenat, pizza (med ananas), sparris… Några nämnda, många glömda.

Låt oss gå vidare till mat jag ogillar. Av naturliga skäl så listar jag inte kött eller fisk då jag inte äter dessa. Istället går vi direkt på svamp. Något som man förväntas äta som vegetarian men som jag endast känner avsmak inför. Spelar ingen roll om det är champinjoner, kantareller eller en spexig karl-johan. Egentligen är smaken inte det stora problemet (även om den inte tilltalar mig något vidare), utan konsistensen. Slemmig och gummiaktig = det är inte mat. Sen har vi kapris vilket är nej, bara nej. Kvarg likaså oavsett hur många smaktillsatser de pular ner. Tomater går inte äta råa som de är, men funkar i mat. Juice med fruktkött är djävulens påfund. Har börjat få lite tycke för gröna oliver men svarta är fortfarande usch.

Överlag benämns jag ofta som ganska kinkig med mat men jag tror egentligen inte att det handlar främst om att jag ogillar en massa saker. Snarare är det nog att jag har en ganska bestämd uppfattning om hur vissa saker ska vara för att jag ska vilja äta dem. Jag skulle till exempel aldrig äta blåmögelost på ett kex men gärna i en sås/gratäng. Det finns typ ingen frukt jag tycker är god rumstempererad men äter de flesta om de är kylskåpskalla (eller varma i maträtter). Apelsin/mandarin är dock omständligt för skinnet runt klyftorna går bort = mycket jobb och söl för liten utdelning. Soppor måste vara släta. Ja, ni fattar grejen.

Sammanfattningsvis: Finns mycket jag gillar. Några få grejer jag absolut inte gillar. Är ganska kräsen vad gäller hur saker ska serveras eller tillagas. Därmed förklarar jag ämne nr 1 avklarat.

 

1. Mat jag gillar respektive ogillar
2. Saker jag stör mig på
3. En av mina svaga sidor
4. Mina boenden genom åren
5. Vad är jag rädd för
6. Mina morgonrutiner
7. Detta visste ni inte om mig
8. Vad har jag alltid med mig ut
9. Sätt jag förändrats på de senaste 10 åren
10. Såhär sover jag
11. Mitt favoritdjur
12. Såhär tror jag att jag uppfattas av andra
13. Min garderob
14. Mina 3 favoritsaker i hemmet
15. Favorit-ord/uttryck
16. Rangordna årstiderna
17. Något jag vill bli bättre på
18. Min hemort
19. Detta uppskattar jag hos andra människor

Published inOkategoriserade

Be First to Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *