Skip to content

Tid, mörker, ljus, rytm, micro

Just nu är sommar- och vintertid en högaktuell diskussion. Ska det fortsätta? Ska det tas bort? Om så, vilken tid ska vi ha kvar? Osv.

Jag tillhör en av dem som vill ha bort bytet mellan sommar- och vintertid, liksom de flesta andra i min bekantskapskrets. Men även om man delar önskemål, så kan motivationen bakom det ändå skilja sig. Min sambo vill till exempel ha bort det för att hans dygnsrytm rubbas ganska rejält av tidsomställningen. Jag har flera kollegor som vill ha bort vintertiden för häruppe innebär det att det blir kolsvart innan klockan 16 vilket ger upplevelsen av kortare dagar.

Min personliga motivation är lite enklare än så och bottnar i något så trivialt som MICROKLOCKAN. En klocka vars själva identitet bygger på att den ska vara snudd på omöjlig att ställa om. Skulle uppskatta att det tar i snitt ett kvartal innan jag kan förmå mig att verkligen ta tag i det, vilket innebär att googla manualer, ratta och trycka på varenda knapp och hitta funktioner man inte visste fanns (än mindre vad de är bra för) innan man kanske slutligen lyckas med uppgiften. Hade det varit enklare om man bara struntade i alltihop? Kanske. Samtidigt så är det små, mikroskopiska (eller snarare microskopiska, hehe) stresspåslag varje gång man tittar på klockan och hinner få hjärtsnörp innan man kommer ihåg att justja, den går ju en timme fel.

Nu när vi liks är inne på ämnet, finns det egentligen någon god anledning till att micron ska ha en klocka? Är det liksom relevant att veta tiden varje gång man använder den? Varför har inte en massa andra saker i hemmet en klocka? Spisen till exempel? Kökslampan? Eller för all del dörrmattan eller badrumsspegeln? Det känns ungefär lika relevant som att micron ska ha det.

 

Published inOkategoriserade

Be First to Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *